Інформація
Пошук

Цікаве про Каркаде (Гібіскус або Суданська троянда)

 Суданська троянда

Hibiscus sabdariffa
каркаде

 

Опис: близький родичем китайської троянди.

Поширення: родом з північного сходу Африки. В місцях свого споконвічного зростання гібіскуси служать далеко не тільки в декоративних цілях. У Південно-Східній Азії культивують харчові та технічні види суданської троянди. Технічні сорти вирощують для виготовлення якісного волокна, а харчові йдуть на чай каркаде.

Використовувана частина: квітки, які називають каркаде.

Вирощування: для вирощування харчових сортів потрібні великий вміст вологи в ґрунті, висока температура повітря, а для цвітіння — ще й довгота дня не менше 12 годин.

Застосування: Суданська роза була відома своїми цілющими властивостями ще за часів Стародавнього Єгипту. Її квітки містять велику кількість фруктових кислот, наприклад яблучну і винну; а змістом аскорбінової і лимонної кислоти чай каркаде дуже допомагає при підвищеній температурі. У той же час щавлевої кислоти в цьому напої немає, тому його можна вживати при схильності до утворення каменів у нирках і сечовивідних шляхах.

Крім того, в рослинній сировині суданської троянди присутні такі цінні біологічно активні речовини, як антоціани, флавоноїди і полісахариди, а ще слизові і пектинові речовини.

Антоціани надають напою чудовий рубіновий колір. Ці речовини володіють яскраво вираженою Р-вітамінною активністю, тобто здатністю зміцнювати стінки кровоносних судин, регулювати їх проникність. Антоціани до того ж знижують швидкість утворення жирових відкладень в організмі. Одне з унікальних властивостей — це протипухлинна активність.

Високий вміст в лікарській сировині вітаміну С сприяє зменшенню холестерину в крові. В суміші з суданської сінної (рослина, що дає сильний проносний ефект) гібіскус застосовують як ефективний засіб для схуднення.
Флавоноїди гібіскуса, зокрема кверцетин, беруть участь в очищенні організму. Цілющий настій квіток покращує вироблення жовчі і захищає печінку від несприятливих впливів. Все це допомагає виведенню важких металів і непотрібних продуктів обміну, благотворно позначається на загальному стані. Адже шлаки, як відомо, служать причиною багатьох захворювань і сприяють передчасному старінню організму.
Полісахариди суданської троянди також допомагають очищенню організму від токсинів завдяки своїй адсорбуючою здібності. Крім того, ці речовини є природними імуномодуляторами. Вони активізують захисні реакції організму і попереджають інфекційні захворювання. Каркаде нормалізує кров'яний тиск — це досить рідкісний випадок, коли рослина рекомендується і гіпертонікам, і гіпотонікам. Має спазмолітичну і сечогінну дію. Вбиває деякі хвороботворні мікроорганізми, може використовуватися як глистогінний засіб. Свіжоприготований рідкий екстракт з чашолистків гибискуса володіє антибактеріальною активністю відносно бацил, затримує ріст різних штамів стафілокока, викликає загибель шкідливих кишкових бактерій, не пригнічуючи при цьому корисну мікрофлору кишечника.

Протизапальну дію гибискуса з успіхом використовується в профілактиці та лікуванні захворювань верхніх дихальних шляхів (ларингіти, трахеїти, бронхіти, фарингіти), сечовивідних шляхів (цистити).

Китайська медицина з успіхом використовує гібіскус як засіб, що перешкоджає утворенню тромбів і нормалізує циркуляцію крові в організмі. Відзначено спазмолітичний ефект гібіскуса, особливо відносно гладкої мускулатури матки. Напій сприяє поліпшенню загального стану, показаний при втраті апетиту, підвищує фізичну витривалість, знімає нервову напругу, допомагає протистояти нервово-психічних перевантажень, подолати хронічну втому. Благотворно впливає на потенцію. Особливо рекомендується чай каркаде для зниження наслідків похмільного синдрому.

Приємний смак і корисні властивості чаю каркаде були відомі в Стародавньому Єгипті, в часи фараонів. Шанували цей напій і в античній Греції і в Римській імперії. Звідси цілющі квіти потрапили в інші країни Європи, а широке поширення одержали завдяки імператору Карлу Великому. У своїх численних військових походах він познайомився з різними рецептами лікарських трав. Коли один з учених раннього Середньовіччя запитав Карла Великого, що таке каркаде, правитель відповів: «Один лікаря і хвала кухареві».

 

Як правильно приготувати чай каркаде

 

Заварюють його як звичайний чай — пелюстки каркаде заливають окропом, не доводячи до кипіння. При тривалому нагріванні фарбувальні речовини розкладаються, і напій стає брудно-сірим. Також важливо використовувати при заварці скляний або фарфоровий посуд. При зіткненні з металом смак і колір напою псуються. Настій може офарбитися і зелений колір — при заварці дуже жорсткою водою. Концентрація: кладуть не менше чайної ложки пелюсток на склянку окропу; насичений напій, тим він буде смачнішим і красивіше.
П'ють каркаде частіше холодним, але і гарячим теж — це залежить від ваших смакових пристрастей, клімату і сезону.

 

 

Чай Каркаде - це квітковий чай, який проводиться з пелюсток Гібіскуса. Гібіскус вирощується в Єгипті та Судані на великих плантаціях.
У народній медицині арабських країн чай Каркаде використовують як гіпотензивного, спазмолітичний і противовосполительного кошти. Речовини, що викликають його червоне фарбування – антоціани, володіють яскраво вираженою Р-вітамінною активністю, вони зміцнюють стінки кровоносних судин, регулюють їх проникність і кров'яний тиск, в гарячому вигляді чай підвищує його, а в холодному знижує.

Корисні властивості чаю Каркаде

 

Чай Каркаде зміцнює стінки судин, нормалізує тиск, знижує вміст холестерину в крові, має антибактеріальну дію, регулює роботу шлунково-кишкового тракту, печінки, добре допомагає при алергіях різного роду, допомагає при токсичних алкогольних отруєннях.
Цікавою особливістю чаю Каркаде є те, що в гарячому вигляді він підвищує тиск, а якщо вживати чай холодним, він знизить тиск. Вбиває деякі хвороботворні мікроорганізми, може використовуватися як глистогінний засіб.
Чай Каркаде є екологічно чистим продуктом, він нешкідливий і рекомендований людям всіх віків. Чай Каркаде містяться фруктові кислоти, амінокислоти, вуглеводи, макро і мікроелементи, вітаміни, біофлаваноїди.
Чай Каркаде заварюють киплячою водою температурою 90 - 100 градусів. Одну ложку чаю Каркаде на склянку води. Заварювати чай Каркаде необхідно в скляному або фарфоровому посуе, але ні в якому разі не в металевій, метал негативно впливає на смак напою. Смак напою багато в чому залежить від того, наскільки міцно Ви його заваріть. Чай Каркаде заварюють дві - три хвилини і вживають як в гарячому, так і в холодному вигляді, як з цукром, так і без.
Чай Каркаде діє освежающе в жарку, задушливу погоду за рахунок вмісту в ньому лимонної кислоти. Також корисно їсти розмочені при заварці пелюстки чаю Каркаде, в них міститься від 7,5 до 9,5% білка і 13 амінокислот, без яких організм не може існувати.
Чай Каркаде містяться також полісахариди, з них 12% пектину, вони допомагають виділенню токсинів і важких металів з кишечника.

 

Вчені про чай Каркаде

 

Watt and Breyer-Brandwijk відзначили зменшення інтенсивності алкогольного ефекту у курчат після внутрішнього введення екстракту Гібіскуса і прийшли до висновку, що екстракт Гибискуса уменьшает ступінь всмоктування спирту в крові! Це слід врахувати людям, що вживають алкоголь.

Досліди показали також, що напій з Гибискуса сприяє лікуванню безпліддя у чоловіків і жінок. Так, наприклад, після шестимісячного вживання настою безплідними жінками у зв'язку з неправильною функцією яєчників на 100 жінок 70 отримали можливість народжувати.

'Hibiskus' може бути рекомендований як полівітамінний столовий напій, що має в своєму складі практично всі вітаміни в корисних для людського організму пропорціях.
Лимонна кислота надає напою приємний смак, він діє освежающе в спеку і при підвищеній температурі. Дія аскорбінової кислоти і дія флавоноїдів і антоціанів в гибискусе взаємно посилюється.

На відміну від щавлю та інших рослин з кислою зеленню гібіскус майже не містить щавлевої кислоти, яка бере участь в утворенні каменів у нирках, тому він безпечний і для ниркових хворих.

Розмочені при заварці чашечки залишаються твердуватими, і їсти їх не дуже приємно, хоча і корисно. Самі по собі вони досить цінний продукт харчування: містять від 7,5 до 9,5% білка, до складу якого входять 13 амінокислот, з них 6 незамінних. Містяться в чашечках полісахариди, в тому числі пектин (2,4%), сприяють виведенню з кишечника токсинів і важких металів. Застосовуються як добавки у салати, вінегрети, перші страви для додання їм пікантності і яскраво - стійкого рубінового кольору, а також як оригінальний компонент для м'ясних і рибних страв.