Інформація
Пошук

Міжнародна класифікація чаю

Міжнародна класифікація чаю

 

     Зелений чай - зціляє напій, що знімає відчуття втоми, підвищує працездатність організму. Зелений чай вважається своєрідною коморою вітамінів. У ньому містяться вітаміни А, В, С, К, Р, РР, пантотенова кислота. Свіже листя чаю містять вітамін С в 4 рази більше, ніж сік лимона і апельсина. Вміст вітаміну С в зеленому чаї в 4 рази більше, ніж в чорному. Зелений чай на відміну від чорного знижує кров'яний тиск, сприятливо діє на функцію нирок і сечовивідних шляхів. Крім того, зелений чай сприяє виведенню радіонуклідів з організму.

     Чорний чай містить велику кількість антиоксидантів, які захищають наші клітини від руйнівної дії старіння і різних забруднень. Чай містить в два-три рази менше кофеїну, ніж кава. Вживання чаю знижує ймовірність серцевого нападу або удару. Жирна їжа, малорухливий спосіб життя, все це призводить до того, що в нашому організмі виникають тромби, що ведуть до серцевих захворювань.

Чай, вірніше корисні речовини в ньому містяться, допомагає нашим артеріях залишатися еластичними і чистими, без холестеринових бляшок ... Дослідження показали, що люди випивають щодня мінімум по 2-3 чашки чорного чаю мають на 70% більше шансів НЕ отримати серцевий напад, ніж ті, хто виключив чай ​​зі свого раціону.

     Антиоксиданти - це природні сполуки, що перешкоджають окисленню активних хімічних сполук в клітинах організму людини. Якщо відбувається окислення клітин, то порушується внутрішньоклітинний баланс, відбувається моментальна ланцюгова реакція, і в ослаблену клітину проникають мільярди нових руйнівників здоров'я - вільних радикалів. А вільні радикали - це з'єднання, яким не дістає одного електрона, і тому вони прагнуть всі окислити, тобто забрати відсутній електрон в однієї з молекул у клітинах організму. Союзники вільних радікалов- порушений обмін речовин, токсичні та шкідливі речовини.

Саме антиоксиданти перешкоджають загибелі клітин, що знижує ризик розвитку онкологічної патології. А також антиоксиданти мають судинорозширювальну, протипухлинну, протизапальну, бактерицидну, імуностимулюючу і протиалергічну ефектами. Служать нашому омолодженню і підтримці здоров'я всіх клітин.


Міжнародна класифікація чаю

 

Leaf Grades - Целый лист

OP (ORANGE PEKOE)

Сорт чаю відрізняється тонкими листям довжиною від 8 до 15 мм, що містить тіпс. Настій за кольором світлий чи блідий. Чай довго заварюється. Тільки перший і другий листки.

P (PEKOE)

У цього сорту чаю листя коротші ніж О.Р. Настій темніший і чай заварюється швидше ніж О.Р. Зазвичай позначає просту листову масу, разом з третім і четвертим листом.

FOP (FLOWERY ORANGE PEKOE)

Листи скручені ортодоксальним способом, довжина листя від 5 до 8 мм. Настій більш міцний і темний, ніж О.Р. Ніжні листки, буквально позначають: "наймолодший листок розпускається".

GFOP (GOLDEN FLOWERY ORANGE PEKOE)

Листи скручені ортодоксальним способом, але в чай ​​додаються тіпси. Нижня частина тіпсів покрита світлим пушком. Навіть після ферментації вони залишаються світлими зважаючи на низький вміст дубильних речовин. Як правило цінний високогірний чай. Має золотистий відтінок.

TGFOP (TIPPY GOLDEN FLOWERY ORANGE PEKOE)

Листи скручені ортодоксальним способом, але в чай ​​додається велика кількість тіпсов. За смаком тіпси нейтральні, тому не роблять на нього ніякого впливу.

FTGFOP (FINEST TIPPY GOLDEN FLOWERY ORANGE PEKOE)

Практично найкращий чай, але є ще відмінності за розміром цільного чайного листа результат просіювання після сушіння. 1 малий аркуш; 2 середній лист; 3 великий лист.

 

Broken Leaf - Різаний лист

BP (Broken Pekoe)

Резаный лист без типсов

BOP (BROKEN ORANGE PEKOE)

Листя різані, з вмістом тіпсів. Настій має гарний колір і фортеця.

FBOP (Flowery Broken Pekoe)

Верхні листки різані, з невеликим вмістом тіпсів.

GBOP (GOLDEN BROKEN ORANGE PEKOE)

Листя різані, з достатнім вмістом тіпсів. Настій має гарний колір і фортеця. Нестандартне скорочення, застосовується для ассамських (Індія) і Юньнаньськоє (Китай) сортів чаю, в основі яких лежать більш дрібні фракції з деякою кількістю тіпсов

TGBOP (TIPPY GOLDEN BROKEN ORANGE PEKOE)

Листя різані, зміст тіпсов більше ніж у GBOP. Настій має гарний колір і фортеця.

GFBOP (Golden Flowery Broken Orange Pekoe)

Стіпсами

SFTGOP (TIPPY GOLDEN BROKEN ORANGE PEKOE)

Іноді застосовуються позначення типу Super або Superior отримуючи в результаті скорочення SFTGOP.

 

Fannings - Висів

F (FANNINGS)

Сіяний чай, розмір аркуша менше ніж у ВОР. Настій швидко заварюється, гарного кольору.

PF (FANNINGS OF PEKOE FANNINGS)

Позначає, що в основному використовувався лист грубого збору (іноді застосовується позначення: PS (Pekoe Suchong), OF (Orange Fannings), BOPF (Broken Orange Pekoe Fannings), FOF (Flowery Orange Fannings) тільки для ассамських сортів чаю; TGOF (Tippy Golden Orange Fannings), PD (Pekoe Dust)). Дають міцний темний настій через що додаються до інших сортам при виготовленні пакетованого чаю.

Dust - Крихти

D (DUST)

Дрібні частинки чаю. Настій дуже швидко заварюється.

 

CTC - Гранульований

СТС (Crushing, Tearning, Curling)

Гранули з подрібненого і скрученого чайного листа. Швидко заварюється, настій темний.

Класифікація складена на підставі всіх знайдених скорочень і їх опису. Оскільки вся класифікація кілька заплутана, ми постаралися внести деяку ясність і простіше викласти опису чаю

Для цілісно листових чорного чаю виділяють наступні категорії якості (за зростанням):

S (англ. Souchong - Сушонг) Великі листя, скорочення по довжині. Часто використовуються в копчених чаях Лапсанг Сушонг.

PS (англ. Pekoe Souchong - ПекоСушонг) Короткі грубі листки.

P (англ. Pekoe - Пеко) Чай з тіпсів і наймолодшого листя - як правило, перших двох листків.

FP (англ. Flowery Pekoe - Флауері Пеко) Листя скручені в кульки.

OP (англ. Orange Pekoe - Орандж Пеко) Довгі загострені листочки (крупніше, ніж в FOP), скручені уздовж осі. Цей чай збирається, коли нирки вже розкрилися.Орандж Пеко рідко містить «тіпси».

FOP (англ. Flowery Orange Peko - Флауері Орандж Пеко) 
складається з ніжних молодих листочків з певною добавкою «тіпсів», тобто самих кінчиків листків нирки. Кількість «тіпсів» вказує на якість чаю.

GFOP (. англ Золотий Квітковий Помаранчевий Pekoe - Голден Флауері Орандж Пеко) 
це чай з ФОП «золотистими типсами» (кінчики особливих «золотистих» листків нирки).

Коробка чаю FTGFOP

TGFOP (. англ Типпи Золотий Квітковий Помаранчевий Pekoe - Типпи Голден Флауері Орандж Пеко) чай ФОП з підвищеною кількістю «золотистих тіпсів».

FTGFOP (. англ Прекрасні Типпи Золотий Квітковий Помаранчевий Pekoe - Файнест Типпи Голден Флауері Орандж Пеко) чай ФОП виключно високої якості.

SFTGFOP (. англ Спеціальний Прекрасні Типпи Золотий Квітковий Помаранчевий Pekoe - Спешиал Файнест Типпи Голден Флауері Орандж Пеко) найкращий чай ФОП з великим вмістом «золотистих тіпсів» молодих листків - гарантія дуже, дуже високої якості чаю. Таку категорію заслуговує тільки найкращий і рідкісний чорний чай в світі. Іноді експерти додають в опис цифру «1» або «2» для позначення градацій, наприклад: FTGFOP 1 або S2.

Ломаный чай

Аналогічні мірі використовуються для класифікації ламаних (англ. Broken) чаїв, тобто складаються з шматочків окремих листків.

Обмежимося перерахуванням:

BOP(англ. Broken Orange Pekoe — Брокен Орандж Пеко)

GBOP(англ. Golden Broken Orange Pekoe — Голден Брокен Орандж Пеко)

FBOP(англ. Flowery Broken Orange Pekoe — Флауэри Брокен Орандж Пеко)

TGBOP(англ. Tippy Golden Broken Orange Pekoe — Типпи Голден Брокен Орандж Пеко)

GFBOP(англ. Golden Flowery Broken Orange Pekoe — Голден Флауэри Брокен Орандж Пеко)

TGFBOP(англ. Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe — Типпи Голден Флауэри Брокен Орандж Пеко).

Висівки

Висівки (англ. fanningss) представляють із себе дрібні уламки чайного листя і використовуються для приготування «швидкого», дуже міцного чаю з гарним кольором настою і стабільним смаком. Існує одна категорія:

BBOPF(англ. Broken Orange Pekoe Fannings — Брокен Орандж Пеко Фэннингс).

Пил

Чайна пил (англ. dust - найдрібніші частинки чайного листа, використовується для заварки міцного чаю, фасується, як правило, в паперові пакетики.


Перерахуємо категорії:

BOPD (англ. Broken Orange Pekoe Dust — Брокен Орандж Пеко Даст)
PD (англ. Pekoe Dust — Пеко Даст)
RD (англ. Red Dust — Рэд Даст)«Красная пыль».
SRD (англ. Super Red Dust — Супер Рэд Даст)
FD (англ. Fine Dust — Файн Даст)«Тонкая пыль».
SFD (англ. Super Fine Dust — Супер Файн Даст)
GD (англ. Golden Dust — Голден Даст).

 

Також прочитайте:

Основні сорти чаю, вироблені на Шрі Ланці в комерційних цілях:

Pekoe

Скорочення листя, що дають неміцний чай з ніжним смаком і ароматом.

Orange Pekoe

Чай з ламаного листа і листових нирок з м'яким смаком і ароматом.

BP1 Broken Pekoe 1

Гранульований чай, отриманий за технологією «зрізати», «розірвати», «скрутити». Круглі гладкі гранули, які при заварці дають міцний чай з яскраво вираженим смаком.

PF1 Pekoe Fannings 1

Дрібні гранули. Міцний напій, що ідеально підходить для розфасовки в пакетики.

BOP1 Broken Orange Pekoe 1

Скручений ламаний лист, переважно з рівнин, що дає м'який хмільний аромат.

BOPF Broken Orange Pekoe Fannings

Високогірний чай з більш дрібного, ніж BOP, листа. Має більш міцний смак, ніж ВОР.

FBOPF Ex.Sp Flowery Broken Orange Pekoe Fannings Extra Special

Цілісний лист з безліччю «тіпсів». Чудовий м'який смак з ароматом карамелі.

FBOPF1 Flowery Broken Orange Pekoe Fannings 1

Середньолистовий рівнинний чай, міцний і солодкуватий на смак.

Dust

Чайна «крихта». Дає чай оптимальної фортеці. Ідеально підходить для комерційного використання.

Silver Tips

Добірні листові нирки, що набувають при просушуванні бархатисто-сріблястий колір. Вишуканий ароматний чай з містично цілющими властивостями.

Gun Powder

Зелений чай, виготовлений за спеціальною технологією прожарювання на китайській сковороді.

Sencha

Зелений чай, виготовлений за японською технологією випарювання. У напою ніжний смак і «японський» характер.