Інформація
Пошук

Кава на світовому ринку

  Каву вирощують для продажу майже в 60 країнах. У п'яти країнах - Бразилії , Колумбії, В'єтнамі, Індонезії та Індії - виробляють близько 70% усього світового обсягу кави . Почесне місце історичної прабатьківщини кави займає Ефіопія.

     Існує два основних сорти кави - арабіка і робуста. У світовому виробництві частка арабіки становить порядку 75%. Змішуючи обсмажені плоди кави різних сортів і різного ступеня обсмаження, виробники домагаються унікальних смакових поєднань, а склади отриманих купажів зберігаються в строгому секреті.

Враховуючи, що світовий ринок кави нестабільний, а виробництво і торгівля кавою дуже впливає на світову економіку (щорічно в світі реалізують близько 5 млн. Т кави), в 1962 р, після тривалих переговорів, основні країни-виробники і споживачі кави підписали і ратифікували Міжнародну угоду про каву, який діє за теперішній час.  Мета даної угоди  - сприяти регулюванню світового ринку кави та стабілізувати ціни. Світові ціни повинні відшкодовувати виробникам кави їх витрати на виробництво, а для споживачів - залишатися прийнятними. Оптимальні ціни встановлюють для того, щоб підтримувати високий попит на каву і в той же час сприяти безперервному вдосконаленню технології виробництва кави.

     За тим, щоб дотримувалися Міжнародна угода про каву, стежить International Coffee Organization (ICO) зі штаб-квартирою в Лондоні. ICO намагається регулювати співвідношення попиту і пропозиції на світовому ринку за допомогою системи експортних квот (обмежень вивезення кава). Використання експортних квот, які визначені для окремих країн-виробників, контролюють за допомогою сертифікатів про походження кавової сировини.

     Українським гравцям ринку кави необхідно враховувати зовнішні ризики - перш за все, зростання світових цін на каву-боби.  Споживання кави  в Україні порівняно з європейськими країнами досить низька, проте даний показник щорічно зростає. За оцінками, в 2004 році середньостатистичний український покупець споживав близько 0,8 кг кави на рік, а в 2008 році даний показник зріс на 0,2-0,6 кг, до 1-1,4 кг. Незважаючи на позитивну динаміку, рівень споживання кави в Україні ще далекий від середньоєвропейського показника - близько 6 кг на рік. Хоча, з точки зору країн-виробників кави, Україна випереджає по споживанню кави на душу населення Мексику (2008-1,17 кг / чол. На рік), Кот-Дівуар (1,01 кг), Еквадор (0,68 кг), Індонезію (0,52 кг) і вже наблизилася до батьківщини кави-Ефіопії (1,36 кг).