Інформація
Пошук

Лікувальні властивості чаю

Лікувальні властивості чаю

 

Читаючи висновки вчених про корисні людині властивостях чаю, ми згадуємо також про те, що протягом століть люди емпірично пізнавали їх. Знали, що чай стимулює життєдіяльність організму, підсилює працездатність, бадьорить, знімає втому. Покоління людей на власному досвіді переконувалися у цьому, і свій досвід передавали дітям, онукам.

Зігріваючи в холод і освіжаючи в спеку, тамуючи спрагу і допомагає травленню, чай підвищує енергію людини і в цьому сенсі діє також як засіб, вгамовує голод. Не замінюючи їжі, чай допомагає людині обходитися самої її дещицею ('хліб та чай') і зберігати при цьому працездатність. Сприяючи засвоєнню їжі, чай полегшує весь процес травлення і запобігає захворювання травних органів.

Все це добре знайоме бувалим мандрівникам, мисливцям, геологам, морякам, які неодмінно беруть з собою такий малий за вагою й обсягом, але вагомий за силою продукт. Відповідно, чай ще в XIX ст. був узятий на озброєння в арміях деяких країн, включаючи Росію, як неодмінна частина раціону. Також на протязі століть чай використовується як прекрасний засіб лікування багатьох шлунково-кишкових захворювань. Примітно те, що у випадках гострого розладу шлунка чай, буває, залишається єдиним продуктом харчування, який хворий може прийняти.

Часто забувають про те, що при отруєннях алкоголем, ліками або наркотиками потрібно прийняти дуже міцний гарячий чай з молоком і цукром, при нудоті і позивах на блювоту – жувати сухий зелений чай, а при опіках – прикласти до ураженого місця розтертий сухий чай. Багато років випробуваним засобом від похмілля служить або міцно заварений чай з молоком і цукром, або настільки ж міцний чай з лимоном. І це, як вже було зазначено, підтверджують медичні авторитети.

Давно відомо, що чай благотворно впливає на обмін речовин в нашому організмі, допомагає в лікуванні цинги, а також внутрішніх крововиливів.
Китайці з далекої давнини вважають, не без підстав, що чай сприяє запобіганню склерозу і взагалі – довголіттю. В наші дні медицина підтверджує, що регулярне вживання чаю підтримує в організмі стабільний рівень амінокислот і вітамінів, що особливо важливо в літньому віці. Японські вчені у свою чергу вказують на те, що танін чаю набагато ефективніше уповільнює старіння тканин людського організму, ніж широко рекламований вітамін Е.

Звернемося до деяких побутових ситуацій, при яких варто подумати про чай, перш ніж спішно шукати новітні препарати складних хімічних формул.

 

ЧАЙ ДЛЯ ЗІГРІВАННЯ І ВІД ЗАСТУДИ


Сильно змерзлий людина швидко прийде в себе і розслабиться, випивши не поспішаючи гарячий міцно заварений чорний чай з цукром і молоком (або лимоном). Не буде зайвим у такій ситуації замінити молоко на чайну ложку лікеру, коньяку або горілки – зігрівання прискориться. Чай допоможе зупинити розвиток ангіни, якщо пити його з медом і соком роздавлених в чашці скибочок лимона. Також при застуді кілька чашок міцного і дуже солодкого чаю майже відразу знімуть неприємні відчуття від кашлю і болю в горлі. Коли ми п'ємо чай, помітно збільшується кількість вдихуваного повітря легкими і видихається вуглекислоти. Це свідчить, що чаювання робить весь дихальний обмін більш інтенсивним, що важливо при застудах і запаленнях органів дихання.

В силу цього лікарі часто радять хворим пити багато чаю, причому з добавками меду, молока, малини, м'яти, що не тільки полегшує дихання, але і стимулює діяльність всього організму людини, активізує кровообіг і обмін речовин. Відомий такий старовинний рецепт чаю на випадок переохолодження або легкої застуди, який був поміщений в 'Енциклопедії православної кухні'. Взяти 3 частини міцного чаю, 1 частина меду і 1 частина горілки. Все добре перемішати і довести до кипіння. Пити невеликими порціями.

 

ЧАЙ ДЛЯ ПРОХОЛОДИ


Важко назвати якийсь інший напій, який здатний так втамувати спрагу і принести прохолоду всьому тілу, як гарячий міцний чай. Багато хто може сказати, що бували в ситуації, коли відчували подібним чином і надовго запам'ятали задоволення від випитого гарячого чаю. Згадати блаженство неспішного чаювання після прогулянки по жарі, після важкої фізичної роботи 'до сьомого поту' або після доброї лазні.Відомі дві 'філософії' щодо того, який напій, гарячий або холодний, краще дасть відпочинок і прохолоду.

Як любитель і цінитель гарячого чаю висловлю своє розуміння першої 'філософії'. Нагадаю, що саме гарячий чай швидко і безпосередньо викликає реакцію шкіри: розкриваються пори і починається широке активне потовиділення, що і знижує температуру тіла. Очищення пір і активізація дихання шкіри створює приємне відчуття звільнення від тяжкості і 'розпрямлення' всього тіла. У Росії, багатьох країнах Західної Європи і на Сході люблять пити чай гарячим і особливо – в спеку.

Інша справа – американці: у них своя історія. На зорі колонізації Нового Світу вони пили гарячий чай, подібно до своїх батьків і прабатьків в Англії, Ірландії, Голландії. Але століття тому, як ми знаємо, вони захопилися чаєм з льодом, і тепер такий чай часто п'ють вдома, його подають в будь-якому ресторані та закусочної. Американці полюбили свій чай з льодом.

 

ЧАЙ ДЛЯ БАДЬОРОСТІ


Тонізуюча дія чаю виявили ще стародавні буддійські ченці, і це яскраве властивість чаю протягом століть несло йому славу 'еліксиру бадьорості'.
Кавомани можуть заперечити, вказавши на те, що їх улюблений напій також добре бадьорить. Однак відомо, що чашка кави може підбадьорити на годину-дві, після чого настає різкий спад, тоді як випитий чай приносить бадьорість на період у 5-6 годин, після чого бадьорий стан поступово спадає і не викликає хворобливої реакції.

Цікавим видається наступне. За останні десятиліття в деяких країнах, особливо в США зросло число противників кофеїну в будь-якому вигляді і з цієї причини багато чайні компанії готують ряд популярних і звичних сортів чорного чаю, звільняючи цей чай від теїну (кофеїну чаю). Найбільше це – чаї в пакетиках разової заварки.

Знаю по особистим спостереженням, що споживачі, випивши чашечку декофеинированного чаю, говорили, що все одно відчувають після цього приємну бадьорість. У цьому можна бачити дивовижне властивість чаю: без кофеїну, який, будь то в чаї або каву, яка збуджує, чай зберігає здатність м'яко бадьорити.
Буде помилковим думати, що тонізуючий ефект чайного напою пов'язаний з його 'калорійністю'. У 200 г цього напою не більше 16 калорій. Якщо, однак, додати в нього столову ложку молока і шматочок цукру, число калорій зросте до сорока. У чашці міцного чаю з вершками і двома шматочками цукру число калорій наблизиться до ста.

Бадьорість від чаю ми відчуваємо внаслідок комплексного позитивного дії всіх його елементів на нашу серцево-судинну, дихальну, травну і нервову системи, що знімає млявість, втома, даючи прилив сил. Чай стимулює центральну нервову систему, збільшується приплив кисню до клітин головного мозку, причому це відбувається м'яко, не перевозбуждая організм, як це буває після прийому кави. За чаєм, як ми зазвичай говоримо, 'прояснюється голова': підвищується увагу, чіткішою стає думка, легше народжуються ідеї та рішення.

 

ЧАЙ І НЕРВОВА СИСТЕМА


Чай по своєму впливу на особу багатогранний: він здатний як підбадьорити, так і заспокоїти. Може навіть когось розташувати до міцного сну, якщо випити чашку сверхкрепкого чаю.

На відміну від кави, який може тільки підбадьорити, та й то ненадовго, чай широко впливає на організм. Активізуючи людини, він одночасно приносить йому заспокоєння, розслаблення, душевну рівновагу. Вже сам аромат свіжозавареного чаю знімає збуджений стан, стимулює судинну і дихальну системи. Прийом чайного напою знімає спазми судин, розширює їх і тим самим полегшує процес кровообігу.
Для заспокоєння важливу, а іноді вирішальну роль відіграє обстановка, в якій ми зробили паузу і вирішили розслабитися, привести нерви в порядок за чашкою свіжого ароматного чаю.

Відомо, що завзяті курці отримують своє звичне задоволення і розслаблення не тільки від затягування димом сигарети, але і від самого перейти в інший стан. Нині і курці, знаючи про згубність тютюну, могли б перейти в 'лігу чаевников' і знайти разом з ними цей самий 'кайф' не тільки в 'затягуванні' смачним і ароматним настоєм чаю, але і в самій атмосфері чаювання.

 

ЧАЙ ПРИ ГІПОТОНІЇ І ГІПЕРТОНІЇ


Вище вже зазначалося яскраво виражений позитивний вплив чаю на серцево-судинну систему людини. Прийом чайного напою знімає спазм судин, розширює їх і тим самим нормалізує кров'яний тиск.

У випадках гіпотонії вживання свіжозавареного чорного чаю, особливо вранці, добре стимулює підвищення кров'яного тиску до оптимального і дає заряд бадьорості, часом, на весь день.

Корисні для гіпотоніків властивості широко поширеного чорного чаю відомі багатьом, що породило судження, ніби в силу цього будь-чай протипоказаний гіпертонікам.

Таке оману, однак, не узгоджується з багатовіковим досвідом китайців і японців, століттями вивчали цілющі сили чайного листа, а в наш час його розвіюють також свідчення багатьох медичних авторитетів.

Під час прийому чаю вітамін Р і катехіни, присутні в напої, що надходять в організм концентровано і реально сприяють зниженню кров'яного тиску, знімають головний біль, шум у вухах. Чай при систематичному його вживанні допомагає гіпертонікам тим, що знижує вміст холестерину в крові, а, отже, покращує її циркуляцію. Сам ритуал прийому чаю сприяє тому, щоб чоловік розслабився.

Ті, хто звик до чорного чаю, можуть тепер користуватися хорошими його сортами, виробленими без кофеїну, а саме він не на користь гіпертонікам. Але найкращими при гіпертонії є різні сорти червоного і зеленого чаю, які досить ефективні для зниження і нормалізації кров'яного тиску.
В хорошому китайському магазині і на прилавках 'Російської чайної компанії' можна знайти вибір таких чаїв. Корисний при гіпертонії фуцзяньский оолонг вищої якості 'Чорний дракон', вирощений і зібраний за рецептами стародавньої китайської медицини. Нормалізує тиск, він також сприяє швидкому виведенню жирів з організму, покращує зір, усуває неприємний запах з рота і в цілому підвищує опірність організму хворобам. Хоча це недешевий продукт, але на кожну порцію чаю можна заливати до п'яти разів.

Багато знаходять корисним регулярно пити чай оолонг, особливо якщо кров'яний тиск 'скаче' зважаючи мінливих метеоумов або з інших причин.
Японські вчені рекомендують зелений чай навіть хронічним гіпертонікам як курс лікування. Спочатку сухий зелений чай споліскують водою з температурою близько 80 ?З, знижуючи цим вміст у ньому кофеїну, і тільки потім заливають його окропом для настоювання, яке може тривати до 8 хв. В готовий настій додають аскорбінову кислоту (0,1 г на склянку), і приймають настій щодня після їжі по одній склянці.

 

ЧАЙ ПРИ РОЗЛАДІ ШЛУНКА


Давно відомо, що будь-добре приготований чайний напій при вживанні надає легке антибактеріальну дію на шлунок і кишечник, створює захист від шкідливих бактерій. Допомагає травленню і кращому засвоєнню їжі.

Цими чудовими властивостями чаю здавна користуються китайці і японці, а з ними й інші народи. Подібним же чином вдаються до чаю, як до цілющого продукту, при розладі шлунка і просто незручності в шлунку.

Звернемо увагу на сильно виражені бактерицидні властивості зеленого чаю, особливо чаю вищих сортів. Запам'ятаємо також, що ці властивості зберігаються у готовому настої зеленого чаю й день після його приготування, вони навіть підвищуються. Зелений чай служить ефективним засобом лікування у випадках дизентерії: одужання наступає вже через кілька днів.

Зрозуміло, у випадку серйозного інфекційного захворювання або харчового отруєння необхідно, суворо дотримуючись рекомендацій лікаря, приймати відповідні медичні препарати. Ну, а після цього? Тут чай – наш кращий і деколи просто незамінний помічник. Хороший настій чаю, чорного або зеленого, виступає як особливо щадний продукт і як продукт, який підвищує енергетику людини, будучи, таким чином, засобом вгамування голоду.
Потрібно визнати, що при гострому і тривалому розладі шлунка чай виявляється єдиним продуктом харчування, який хворий може приймати. Нерідко лікар прописує в якості дієти приймати протягом кількох днів тільки чай з сухарями. У випадках нудоти і позивів на блювоту знаючий лікар порадить неодмінно пожувати кілька сухих чаїнок.

Міцно заварений і гарячий чорний чай з цукром і молоком лікар порадить при отруєнні алкоголем, ліками або наркотиками.

 

ЧАЙ ПРИ ПОХМІЛЛЯ


Після надмірного алкогольного насичення оранизма склянку міцного чаю направляє на боротьбу з ним всі свої оздоровчі сили і при цьому знімає стан зневоднення, яке було викликано алкоголем.

Чай повинен бути свіжим, гарячим і добре настояним. Пити його слід з цукром і молоком, але можна і з лимоном. Також добре в таких випадках пожувати кілька сухих чаїнок чорного чаю, що допоможе позбавитися від неприємного смаку і запаху в роті. А взагалі-то – потрібно менше пити спиртного і частіше шукати задоволення в добре приготованому ароматне і смачне чаї. Гарне застілля з чаєм, так ще навколо самовара, дасть більше задоволення і тим більше здоров'я, ніж застілля з винними пляшками.

 

ЧАЙ ДЛЯ КРАЩОГО ТРАВЛЕННЯ


Чай усіма своїми властивостями допомагає травленню і хорошому засвоєнню їжі, і це здавна було відомо китайцям, японцям, корейцям, монголам.
Англійці, великі знавці чаю і його корисних властивостей, також часто супроводжують трапезу чаєм, особливо сніданок і легкий обід в робочий перерву.
У США чай з льодом і скибочкою лимона у високій склянці ставлять на стіл майже в будь-якому ресторані, і цей чай попивають, час від часу під час всієї трапези.
В Росії давно стало звичним пити чай, поїдаючи бутерброд, пиріжок або кекс, не кажучи вже про неодмінне склянці чаю за сніданком або після обіду.
Сам життєвий досвід привів багатьох до розуміння користі чаю для хорошого травлення. Він особливо активно допомагає перетравлювати борошняні вироби і крупи, жирну їжу. Важливо, однак, приймати чай з інтервалами, щоб він не втручався сильно функції слини і травних соків власного організму. Він їм допомагає, але не повинен підміняти їх.

Дія чаю особливо корисно, коли в кишечнику накопичується багато шлаків і токсинів, зокрема, з причини захворювання печінки або інших органів. Деякі сорти зеленого і червоного чаю, наприклад, китайські і формозские оолонги, особливо добре очищають організм і сприяють схудненню.
І ще одне міркування на користь чаю за трапезою, висловлюване багатьма медичними авторитетами. Часто в силу обставин чи власних звичок ми недоотримуємо добовий раціон рідин, який необхідний для нормальної діяльності нашого організму. Це – не менше 1,5 л, а краще – до 2 л на добу. Вже в силу цього ще один стакан чаю до обіду або просто так буде на благо.

Деякі люди побоюються пити чай, вважаючи, що він може викликати запор. Насправді це не так: чай не тільки не погіршує процес травлення, покращує. Все ж при схильності до запорів краще пити чай 'по-американськи' – холодним, додаючи в нього трохи свіжого молока. При колітах хороші результати дає клізма з остиглого до кімнатної температури настою зеленого чаю.

Немає причин уникати склянки чаю при захворюваннях нирок. Такі хворі добре переносять чай і при хронічних нефритах з проявами недостатності нирок. А чай у цих випадках благотворно впливає на хворого, знімаючи відчуття слабкості і відсутність апетиту. Те ж можна сказати і про випадки таких захворювань, як хронічний гепатит і цироз печінки.

 

ЧАЙ ДЛЯ ЯСЕН І ЗУБІВ


Стоматологи багатьох країн сходяться на думці, що регулярне вживання чаю ефективно зміцнює зуби і ясна, санує всю порожнину рота.
Чай багатий фтором, при регулярному прийомі чаю ми отримуємо до 70 % його норми, необхідної для попередження карієсу зубів. Присутність в чаї великої кількості цукру, однак, знижує цей позитивний ефект. Прийом чаю з молоком служить хорошим джерелом кальцію і в невеликих дозах вітамінів В2 і В6, марганцю, калію, цинку та інших речовин, важливих для організму.

Чай також допомагає слині стримувати утворення кислот і цим зменшувати їх вплив на зубну емаль. Чай здатний запобігати і навіть усувати невеликі крововиливи слизових оболонок порожнини рота і ясен. Відомо народний засіб при зубному болі: набрати в рот міцний настій зеленого чаю з розчавленими в ньому часточками часнику і потримати його у роті якнайдовше, поки не стихне біль.

При парадонтозі допомагає довгий полоскання рота чайно-часниковим настоєм. Для цього необхідно товчений зубчик часнику і чайну ложку сухого чаю залити склянкою крутого окропу і настояти 20 хв.

 

ЧАЙ ДЛЯ ШКІРИ І ПРИ ОПІКАХ


Чай, коли ми його приймаємо, надає комплексний вплив на весь наш організм, включаючи шкірний покрив. Він стимулює дихання шкіри. Коли ми п'ємо чай, особливо гарячий, потовиділення під впливом чаю очищає і прочищає пори шкіри, причому не чисто механічно, а біохімічні. Китайці здавна навчилися отримувати за чаєм справжнє відпочинок, відчувши після другої, а то й п'ятої чашки чаю, як піт проходить через все тіло і полегшує його, знімає скутість.

Також китайці здавна використовують порошок і настій зеленого чаю в якості зволожувача шкіри. Вони вмивають обличчя настоєм зеленого чаю, що позбавляє шкіру від запалень і прищів, готують чайні маски на обличчя, ванни. Регулярні, протягом декількох тижнів ванни з міцно завареного зеленого чаю дозволяють позбутися від грибкових захворювань шкіри, зокрема стоп. Китайці в цих цілях також кладуть використані і висушене листя чаю в чисті шкарпетки, які зберігаються в шафі.

При пітливості рук і ніг корисно зробити місцеві ванночки з міцним настоєм чорного чаю. Поговоріть з індійськими і індонезійськими жінками, які знають багато секретів догляду за шкірою і волоссям, і вони розкажуть про тих випадках, коли чай виявляється прекрасним помічником, особливо у спекотному кліматі. Зокрема, індійці знаходять корисним споліскувати вимите волосся теплим настоєм чорного або зеленого чаю, протирати все тіло холодним настоєм чорного чаю, пояснюючи при цьому, що така процедура корисна для будь-якої шкіри. Ватний тампон, змочений у такому чаї, добре прикласти на кілька хвилин до закритих очей і зняти з них стомлене стан. Хоча, зауважимо, настій чорного чаю помітно сушить шкіру.

Російські жінки знають також багато варіантів оздоровлення шкіри особи шляхом застосування різних масок. Маску з чаю і меду для пом'якшення сухою і млявою шкіри готують, змішавши 100 г меду з 2 столовими ложками міцного настою чорного чаю. Суміш наносять на обличчя, тримають 15 хвилин і змивають прохолодною водою.
Маску з чаю, меду і вівсяних пластівців для таких же цілей готують шляхом ретельного змішування 1 столової ложки настою міцного чаю з 2 столовими ложками вівсяних пластівців, 2 столовими ложками води і 1 чайною ложкою меду. Отриману масу прогрівають на водяній бані, наносять на обличчя, закривають обличчя рушником. Через 20 хвилин маску знімають і споліскують обличчя водою.

Маску з чаю і борошна, рекомендовану для старіючої і зморшкуватою шкіри, готують шляхом змішування 1 столової ложки борошна, 1 жовтка і міцного настою чаю в тому обсязі, щоб отримати масу густоти сметани. Маску тримають 20 хвилин, обличчя миють теплою водою і змащують живильним кремом.

imes,serif;'> Маска з чаю і сиру готується шляхом створення суміші 2 чайних ложок знежиреного сиру з 1 чайною ложкою настою міцного чаю, в яку додають 1/2 чайної ложки вітамінізованого риб'ячого жиру або 1 чайної ложки льняного масла, а також розтерту цедру лимона або апельсина. Масу ретельно перемішують і накладають як маску на 10-15 хвилин, після чого обличчя промивають теплою водою.

 

ЧАЙ ДЛЯ ВОЛОССЯ


Вже говорилося, що жінки в Індії та Індонезії, що відрізняються чудовими волоссям, широко користуються чаєм при догляді за ними. Вони готують і спеціальні лосьйони з чаєм.

Після миття волосся корисно обполоснути їх свіжим настоєм чаю, приготовленого тим же способом, як і для пиття. Більш міцна заварка чаю допоможе при сильному випаданні волосся: її слід втирати в шкіру голови щодня протягом 10-14 днів.
При наявності лупи слід змішати три компонента по 1 столовій ложці: міцний настій чаю, касторове масло і горілка. Змочити волосся отриманою сумішшю і злегка втерти її, через 2-3 години ретельно змити теплою водою і так повторювати через день до усунення лупи.

Можна злегка освітлити волосся і додати їм блиск складом з чаю, ромашки, хни і горілки. Слід помістити в каструлю 10 г сухого чаю, 50 г сушеної ромашки, 40 г хни, залити 500 мл окропу і прокип'ятити 5 хвилин. Остудити, влити 200 мл горілки, помістити в закриту посуд і дати настоятися 3 дні. Одержаним складом добре змочити чисті волосся, витримати 30-40 хвилин, після чого вимити волосся з милом або шампунем. Ця процедура допоможе і зміцнення коренів волосся. Для кращого блиску волосся накиньте на волосся просушене шарф чистого шовку і легкими рухами поліруйте їх протягом декількох хвилин.

Існує простий спосіб надати волоссю мідний відтінок. У склянці води заварити 3 столові ложки сухого чаю і покіпятіть 20 хвилин, після чого добре процідити. Добре вимиті шампунем волосся змочити цим відваром на 20-3.0 хв, потім добре промити.

 

ЧАЙ ЯК ПОМІЧНИК У ГОСПОДАРСТВІ


Чай, крім усього сказаного вище, має різне господарське застосування. Як сировину використовують у фармацевтичній промисловості: витягують з нього натуральний кофеїн, вітаміни С і Р. Екстракти чаю використовують як снодійне і знеболюючий засіб. У косметиці чайний настій включають в ряд барвників. Як зазначалося вище, в суміші з хною він надає волоссю приємний золотисто-каштановий колір, зміцнює коріння волосся і допомагає позбавитися від лупи.

Чай здатний допомогти і в побуті. Можна надати дзеркалу гарний блиск, якщо промити його міцним чайним настоєм.Для усунення неприємних запахів корисним буде покласти на полицю, де лежать чисті шкарпетки, мішечок з просушенными листям спитого чаю. Зробивши два таких мішечка, вкласти їх на кілька днів у пару ношеного взуття, і це зніме запах поту.

Якщо після прийому гостей залишилася маса спитий чайної гущі, то вона допоможе освіжити і потоптанный гостями килим. Вичистивши килим пилососом, розсипте по ньому вологі чаїнки і потім выметите їх ретельно чистою щіткою. Існує в побуті і побуті також якесь особливе використання чаїнок. Китайці з давніх часів проводили ворожіння за чаїнкам, пророкуючи людині удачі і невдачі. Подібні ворожіння увійшли в ужиток деяких народів Південно-Східної Азії і один час набули поширення також в Росії. Але це – окрема тема.

 

ЧАЙ ДЛЯ ГАРНОГО НАСТРОЮ


Розглядаючи багатогранні властивості чаю, аж до утилітарних, не слід забувати про головне достоїнство цього чудового дару природи: чай здатний і готовий дарувати нам радість і створити в будь-який момент чудовий настрій. Важливо навчитися користуватися тими можливостями, які він надає.

Не беру на себе місію 'чайного гуру', але висловлю лише кілька своїх побажань, заснованих на особистому досвіді.

У житті буває багато прикростей. Одні приносять нам грубі начальники або некеровані діти, інші – хвороби і нещастя, треті – ті, що відбуваються за власним недомислу, коли 'біс поплутав' або 'мислячи, прийшла після'. Можна довго засмучуватися, 'сидіти в мінорі', що лише буде підточувати сили, необхідні для подолання негараздів. Того гірше – можна поставити перед собою пляшку і поруч гранований стакан, що ще більше послабить організм і волю.

Але є простий, випробуваний століттями шлях: всупереч усьому створити перелом і гарний настрій – таке, яке з нами і залишиться. Скромна баночка чаю на затишній поличці нам у тому союзник і помічник. Завжди корисно тримати вдома маленьку упаковку улюбленого чаю і регулярно оновлювати її для подібного випадку.