Інформація
Пошук

Опис чаю

 
Чай, який почав свою переможну ходу в Китаї більше трьох тисяч років тому, а на сьогодні «завоював» практично весь світ

 

Опис чаю   

 

  У слова «чай» існує кілька визначень. Чаєм називається напій, який виходить в результаті заварювання, настоювання або нетривалого кип'ятіння оброблених спеціальним чином листочків і нирок чайних кущів. Також під чаєм увазі безпосередньо суху заварку, а ще цим словом називають саме чайне рослина.

Залежно від типу сировини, яка використовується при заготівлі чаю, його розділяють на вищі, середні і нижчі сорти. Високосортні чаї виготовляють з флеші (нирок і верхніх молодого листя чайного куща); среднесортном - із спеціально порізаних або ж поламаних при заготівлі елітних чаїв листя; низькосортні чаї - з подрібненої сировини, часто утворюється в результаті відбраковування при виробництві більш якісних сортів.

 

Види чаю

 

     За ступенем ферментації і способу обробки сировини виділяють наступні види чаїв:

•  Чорний чай , який окислен приблизно до 80%. У Китаї та деяких інших східних країнах цей вид називають червоним. Процес ферментації такого чаю займає від двох до чотирьох тижнів. Заварка має чорний колір, а приготований напій - темно-оранжевий або коричнево-червоний.

•  Зелений чай , ферментований на 3 - 12%. У процесі підготовки сировину такого сортів не окислюється зовсім або ферментуєтся протягом декількох діб. Сухі чаїнки мають зелений колір, а напій - зеленувато-жовтий.

•  Білий чай  - елітний сорт китайського чаю, заготовляли на високогірних плантаціях. Ферментуєтся в процесі виробництва незначно (до 12%).

•  Жовтий ча й  - «напій китайських імператорів», рецепт якого довгий час зберігався в таємниці. При заготівлі сировину в'ялиться спеціальним способом і окислюється до 7 - 10%.

•  Улуни  - сорти, які в Росії іменуються червоними чаями, а в Китаї - бірюзовими. Вони мають дуже специфічний смак, сухі чаїнки окислені до 30 - 70%.

•  Пуер  - постферментірованний чай, заготівля якого включає кілька етапів: спочатку він обробляється за технологією зеленого чаю, а пізніше піддається окисленню.

 

Історія чаю

 

     Історія чайного напою налічує кілька тисяч років. Ще в середині 3 тисячоліття до нашої ери китайські знахарі використовували цю рослину як лікарський засіб, а пізніше саме Китай став основоположником чайної культури. За часів правління династії Тан в 7 столітті нашої ери чай в цій країні стали вживати як повсякденного напою. Пізніше чаювання прижилися і в сусідніх східних державах. В Європу і Америку чай був завезений в середині 17 століття.

Сьогодні Китай залишається світовим лідером з виробництва чаю, випускаючи приблизно чверть всієї сировини. Окрім Китаю великими експортерами чаю є Індія, Японія, Індонезія, В'єтнам, Шрі Ланка, Туреччина і деякі країни Африки. Ще близько десятка держав вирощують чай, проте переважно для свого внутрішнього ринку.

В даний час чай є улюбленим напоєм по всьому світу. Вживається він, як гарячим, так і холодним, зі всілякими смаковими добавками і в чистому вигляді. Часто чай входить до складу різних коктейлів.

 

Склад і корисні властивості чаю

 

     Недарма ще в давні часи люди використовували чай як лікарський засіб. Унікальний природний хімічний склад цього напою сприятливо впливає на організм людини.У багатьох сортах чаю містяться кофеїн і теїн, які надають тонізуючий ефект на серцево-судинну систему, зменшує спазм судин і нормалізує артеріальний тиск, і на роботу нервової системи, підвищуючи працездатність і знімаючи втому. Вітаміни групи В, вітамін Р, РР, С, а також калій, фосфор, кальцій, фтор та інші мікроелементи, що містяться в готовому напої, беруть участь в обміні речовин.

 

     Чай нормалізує травлення, сприяючи переварюванню важкої їжі і виводячи надлишок токсинів. Цей напій корисний при простудних захворюваннях, так як має потогінний і загальнозміцнюючу дію, а також стимулює дихальну діяльність.

Максимально корисні властивості чаю розкриваються лише при правильному його заварюванні, спосіб якого відрізняється залежно від конкретного сорту.