Інформація
Пошук

Опис чорного чаю

 

Чорний чай завдяки своїм прекрасним смаковим якостям по праву вважається другим за популярністю напоєм після води.


 

Опис чорного чаю

 

     Чорний чай, так само як червоний, білий або зелений, отримують з листя Камелії Китайської (Camellia sinensis). Батьківщиною цього чагарнику вважається Китай, де ще за часів династії Хань його використовували в лікувальних цілях. Згідно з легендою, відкриття цілющих якостей чаю належить Великому Шень-Нуну, покровителю медицини, ремесел, мистецтва та землеробства. Ще в третьому тисячолітті до н.е. він покуштував трав'яний настій, в який випадково потрапили листя чайного дерева, і оцінив його чудовий смак і підбадьорливі властивості. З тих пір не тільки Нень-нун, але й інші китайці віддавали перевагу його всім іншим напоям.

     У роки правління китайської династії Тан чай став такий популярний, що придумали спеціальні чайні правила, на основі яких Лу Юй написав «Канон чаю». У ті часи чайне листя попередньо обробляли і надавали форму брикетів. Згідно Канону перед вживанням брикет треба було потовкти в порошок, засипати в воду і додати в напій сіль

  Листовий і порошковий чаї стали вживати в роки правління династії Сун, коли сформувалася нова культура чаювання - Сунськая чайна церемонія, пізніше запозичена Японією, де цей напій став популярним після того, як в 9 столітті його покуштував імператор Сага. Європу чай підкорив досить пізно - лише в 17 столітті. Через те, що китайські торговці продавали чай досить дорого, європейці стали культивувати цю рослину у власних колоніях - в Індії, Цейлоні, Кенії і т.д.

     Чорний чай відрізняється від інших сортів способом обробки. Чайне листя піддаються ферментації, набуваючи темний колір і вишуканий аромат, повний найрізноманітніших відтінків - від нот горіха до несподіваних квіткових букетів. Це процес займає до місяця. Потім листя, окислені на 80%, сушаться при посиленій циркуляції гарячого повітря. В результаті ароматичні речовини консервуються всередині листа, і його справжній запах виявляється тільки під час заварювання.

   Оброблений таким чином, чай заслужив величезну популярність у світі не лише завдяки чудовим смаковим і тонізуючим властивостям, але й тому, що стійко переносив тяготи тривалих транспортувань, і не змінюючи свого аромату і якостей міг зберігатися роками. Саме чорні сорти (по китайській класифікації - червоні) займають левову частку, до 90%, у світовому виробництві чаю. Лідером чайної галузі вважаються Lipton, PG Tips - торгові марки компанії Юнілівер.

     Найвідоміші сорти чорного чаю - Кимун, Ассам, Дянь хун, Юньань, Дарджилінг і т.п. У Китаї справжнім чорним чаєм вважається сорт Пуер. За розміром чайного листа і способу механічної обробки чорний чай ділиться на такі види:

  • високосортний цільнолистовий, до якого відносять тисовий, пекой, орнаж і оранж-пекой
  • середньосортний, з ламаного або різаного листя, володіє не такими цінними і незвичайними смаковими якостями, але зате має яскраво виражену терпкість і насичений аромат ефірних смол, заварюється швидше подрібнений низькосортний, виходить при виробництві елітних і середніх сортів, як побічний продукт, який можна було б віднести до відходів, якби з нього не навчилися виробляти прекрасний гранульований, пакетований, плитковий, цегельний і порошковий.

     Чай може бути додатково оброблений, наприклад, наступною ферментацією, як сорт Пуер. Його букет можуть прикрашати різні смакові і ароматичні добавки, наприклад, жасмин, бергамот, лимон і т.д.

     Чайні церемонії в різних країнах і в різних народів мають свої відмінні риси. Але принцип приготування чудового напою з ферментованих листів Camellia sinensisв єдиний для всіх. Вони заливаються окропом і настоюють до 7 хвилин. Лише по-справжньому чорний Пуер варять як кава. Чорний чай можна куштувати, доповнюючи більше не чим, або супроводити молоком, цукром, вершками, лимоном і т.д.

 

Корисні властивості чорного чаю

 

     Розумне споживання чорного чаю (не більше 10 чашок по 150 мл ароматного напою в день) допоможе підтримати організм в тонусі. Причому, стимулюючу дію буде більш пролонгованим, в порівнянні з кавою. Ароматний напій здатний повернути сили і бадьорість після стресів і важких робочих буднів. Що міститься в ньому кофеїн підтримає роботу серця, нирок і травної системи. Ще одна корисна речовина, присутня в чаї - тінін гальмує дію кофеїну і, в свою чергу, допомагає втамувати спрагу.

   Багатий катехинами (речовини, що володіють антиоксидантними властивостями), чорний чай зміцнює судини, попереджає крововиливи і захищає організм від впливу радіації, а завдяки вмісту великої кількості фтору, ефективно захищає зуби від карієсу.

Крім того чорний чай покращує засвоюваність вітаміну С, отже, служить для профілактики і лікування інфекційних захворювань, тому з давніх часів лікарі рекомендують при застуді пити чай з лимоном.

 

Чорний чай: протипоказання

 

     Не рекомендується приймати чорний чай, особливо в другій половині дня, тим, хто страждає зайвою збудливість або підвищеною дратівливістю. Тонізуючий напій протипоказаний гіпертонікам. Якщо приймати його занадто багато або занадто міцно завареним він може стати причиною запорів і викликати загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, запаморочення, погіршення зору.