Інформація
Пошук

Опис чорного чаю з добавками

 

       Розповідь про приготування чаю для російського чаювання вийде неповним, якщо не згадати в ньому різноманітні (традиційні і не особливо) добавки в чай. Їх різноманітності і популярність в Росії такі, що добавки до чаю можна з повною на те підставою назвати однією з основ російської чайної церемонії. (Ну от, ще одна основа - якщо так справа піде, то рахунок «найголовніших речей» піде на десятки.)

     Тим не менш, можна з абсолютною впевненістю сказати, що варіативність рецептів чаю є однією з родзинок російського чаювання - і, мабуть, самої смачної родзинкою. Тому що при російській чаюванні кожен новий чай може виявитися унікальним, кожен учасник чаювання може придумувати власні напої прямо за чайним столом - і дегустація нових і нових варіантів знайомого напою може стати справжнім задоволенням для всіх чаювальників.

     В принципі, смако-ароматичного різноманітності можна домогтися, приготувавши до чаювання кілька сортів чаю - але цей підхід (хоча й описаний, як варіант, в попередній статті) не набув поширення. Тому що різниця між сортами чаю може бути настільки тонкою, що розпізнати її буде дуже складно. Ми не стверджуємо, що російське чаювання позбавлене витонченості - аж ніяк немає! Але витонченість російського чаювання не має нічого спільного з витонченістю чайних смаків - і з цим доведеться змиритися.

     Так ось. Справжнього, величезного і нестримного розмаїття смаків та ароматів найпростіше добитися за допомогою добавок в чай. Починаючи з банальних - цукру і лимона - і закінчуючи дивовижними і сезонними, типу свіжої суниці або малини. Власне зі свіжих ягід і почнемо.

     Свіжі ягоди можна додавати в чайник для заварювання при заварюванні чаю або в чай ​​безпосередньо під час чаювання - все залежить від «твердості» ягід.Найкращою ягодою для додавання прямо в чашку є, звичайно, лісова суниця. Кілька ароматних ягід, кинутих в чашку, збережуть смак чаю і додадуть до нього не аромат, але справжнє пахощі. І збережуть власний смак - їх можна буде виловити і з'їсти. Майже також хороша лісова малина - саме лісова, бо малина садові зовсім не так ароматна (як, втім, і садова суниця).

     Чорницю, чорну смородину і ожину краще, мабуть, додавати в заварник при заварюванні. Ці ягоди не так охоче розлучаються з ароматом - і їм потрібно буде дати настоятися. Ягоди чорної смородини, до речі, можна поєднувати з її ж листям і молодими пагонами - останні, звичайно, не особливо смачні, але дивно ароматні.

Крім того, чай можна банально заїдати ягодами - при цьому, звичайно, ягоди не будуть являти добавкою в чай ​​в строгому сенсі - але це не важливо, тому що заїдати чай ягодами (або запивати ягоди чаєм) дуже смачно.

     Наступною, не менш очевидною і не менш приємною добавкою в чай ​​є трави. Про м'яті, лимонник, котовником і мелісі і каже нічого - вони стали практично стандартними добавками в чай. Настільки ж гарні в чаї звіробій, материнка та чебрець - як в «сирому», так і в сушеному вигляді. Трави особливо хороші тим, що допомагають придумувати оригінальні чайні поєднання на ходу - в поході, на дачі і в інших польових умовах. Вийшов у ліс або на город, відщипнув п'ят травинок, кинув в чайник - і готовий новий напій.

     Дивно гарні в чаї свіжі яблука - особливо антонівка. Немає нічого ароматні стиглої антонівки - і цей аромат дивно поєднується з ароматом чаю, досить додати в нього кілька часточок яблука. Антонівку можна їсти і вприкуску з чаєм - особливо якщо є можливість вмочати кожну часточку яблука в свіжий мед ... На жаль, сушені яблука в якості добавки в чай ​​дуже сильно програють яблукам свіжим. Для того, щоб аромат сушених яблук помітно проявився, їх необхідно досить довго наполягати - чай ​​за цей час, швидше за все, охолоне. Сушені яблука, правда, можна додавати в чай ​​при заварюванні (особливо цей спосіб хороший в похідних умовах, коли чай заварюється в термосі), але отриманий напій буде ж мало нагадувати чай - хоча, звичайно, буде надзвичайно ароматний.

     Мабуть, принцип формування «ситуативного» чайного столу зрозумілий з уже наведених прикладів. Звичайно, цей принцип може бути реалізований не тільки влітку - замість свіжих ягід, фруктів і трав можна використовувати сушені. Або змішувати чай з невеликою кількістю різних варений або джемів - одним словом, робити все можливе, для того, щоб кожен раз на вашому чайному столі був різний чай - на будь-який смак.