Інформація
Пошук

Опис зеленого чаю

Опис зеленого чаю

     Зелений чай - має зелений колір в сухому вигляді. Має різноманітні відтінки: від сріблясто-зеленого або золотисто-зеленого з тьмяні блиском до темно-зеленого або оливкового, залежно від сорту чаю. Колір є одним з основних, наочних показників якості зеленого чаю. Перегрів при сушінні зеленого чаю різко погіршує якість, і це негайно позначається на кольорі листа: він темніє в такій мірі, в якій погіршилася якість. Чим світліше зелений відтінок листа, тим вище сорт зеленого чаю . Самі вищі сорти мають світло-зелений, фісташковий колір із золотистим або сріблястим відливом. У низьких сортів, а також у старого або погано упакованого, зіпсованого зеленого чаю брудно - землистий, зелений колір.

 

     Основна відмінність зеленого чаю від чорного, якщо говорити про смак і аромат, полягає в тому, що у зеленого чаю відсутні специфічний «чайний» запах і смак.Зелений чай має терпкий, в сильної концентрації навіть різко терпкий смак, злегка нагадує смак розчавленої виноградної кісточки, але більш приємний і більше характерний. Цей своєрідний смак супроводжує не менше своєрідний, виключно тонкий, але сильний аромат, трохи віддає сумішшю запаху свіжовисушених сіна або Зів'яле суничного листа і пелюсток цитрусових. Зелені чаї поганої якості, однак, позбавлені всіх зазначених привабливих відтінків тонкого аромату і віддають просто сіном

     Зелені чаї різних країн значно різняться між собою за сортами, що пов'язано з різними національними традиціями в технології їх виготовлення.

     Основне завдання при виробництві зеленого чаю полягає в тому, щоб зберегти лікувальні природні біологічно активні речовини свіжого листя таким чином, щоб вони змогли вивільнитися в чашку з чаєм під час заварювання. Якраз цієї мети служить весь технологічний ланцюжок виготовлення зеленого чаю.

     Після збору свіжозірвані чайне листя злегка подвяливают на відкритому повітрі. Чим менше час подвяливания, тим ближче за своїми характеристиками зелений чай до білого. Як тільки листя стає м'яким і виглядають зів'ялими, їх традиційно протягом деякого часу сушать в розпеченому повітрі. Це запобігає листя від надмірного окислення (тобто ферментації), хоча деякі зелені чаї можуть бути злегка (на 2-3%) ферментовані. Процес сушіння зеленого чаю також може бути різним (наприклад, в закритій духовці, або на відкритому вогні з димком), що вносить приємну різноманітність у смакові відтінки зеленого чаю.

     Після сушіння проводиться скручування чайних листочків. Ця процедура також може виконуватися по-різному, що надає багатьом сортам зеленого чаю унікальний вид.

     Зелений чай може мати вигляд:

1. Слабоскрученних, «натурально-засушених» майже без скручування листя (у Китаї - «Хунчена»). Сюди ж відносяться плоскі або «сплющені» чаї (типовий приклад - знаменитий чай «Лун Цзін»), у яких практично не скорочення і не покручені чаїнки.

2. Сільноскрученних по поперечної осі листя. Зазвичай це все чаї, які найчастіше маркуються як Gunpowder («порох» або «гарматний порох», який дійсно в часи британських колоній мав вигляд своєрідних лусочок або кульок). У Китаї подібні чаї називаються «перловими» («тюча» або «цзуча»), в Японії цю форму мають багато чаї «сенча». Самі перлинні чаї в Китаї дуже різноманітні як за розміром, так і за якістю. Наприклад, якісний китайський Gunpowder, що включає в себе багато тіпсов, може маркуватися як «імператорський» або «золотий», а низької якості маркується як Twankay.

3. Сільноскрученних по поздовжній осі листя. У такому чаї чаїнки мають форму довгих спиралеобразно закручених «паличок», «зволікань». Типовим прикладом подібного чаю є японський чай «павукові лапки» (окремий підвид елітного чаю гьекуро).

     Скручування чаїнок, з одного боку, значно збільшує тривалість зберігання заварки, зберігаючи її кращі якості, а з іншого боку, скручування дозволяє регулювати витяг ефірних масел та інших активних складових у процесі заварювання.

Чим сильніше скручений зелений чай, тим вище його екстрактивність. Таким чином, найбільш насичені і міцні зелені чаї виходять з «gunpowder», а найбільш м'які за смаком і запашні - з слабоскрученних чаїнок.

Скручування зелених чаїв зазвичай проводиться вручну, поки чай не просочиться соком, поки не стемніє і не придбає темно-зелений (іноді з синюватим або сизим відливом) колір. В цілому, ручне скручування однієї порції зеленого чаю триває близько години.

У фінальній стадії приготування зеленого чаю, після скручування, сировина досушивается, що дозволяє стабілізувати аромати і корисні речовини чаю, і набуває природний зелений колір. У якісно висушеному зеленому чаї повинно бути не більше 4% вологи. Висушена чай повинен мати природний зелений колір, будь потемніння (бурий, чорний, темно-сірий колір сировини) - шлюб або результат неправильного зберігання. Фахівці відзначають, що колір гарного зеленого чаю може варіювати від яскраво-зеленого (мало не смарагдового) до більш бляклого фісташкового, але в будь-якому випадку колір якісного зеленого чаю повинен бути досить свіжим і яскравим.

 

Порошковый чай

 

     Заварювати зелений чай рекомендується гарячою водою (60-90 С) і протягом 1-3 хвилин (деякі сорти як виняток заварюються довше). Після заварювання чайний настій може мати кольору: від світло-зеленого або золотистого, до досить темного і насиченого зеленого або жовто-зеленого. Хороший зелений чай обов'язково володіє яскравим ароматичним букетом, в якому переважають квіткові, цитрусові і «трав'янисті» ароматичні відтінки.

     Якщо зелений чай дуже довго зберігався або невисокої якості, то аромат вироджується в занадто грубий запах «сіна», втрачаючи різноманіття відтінків. У зеленому чаї також міститься досить багато кофеїну, і при тривалому заварюванні він може почати сильно гірчити. Правильно приготовлений зелений чай має (в порівнянні з іншими різновидами чаїв) унікальне вміст вітамінів, мікроелементів та поживних речовин (наприклад, рослинних білків).

     Зелений чай виготовляють і продають в наступних різновидах:

1. Крупнолистовий

2. Melkolistovoj (працює)

3. Плитковий

4. Порошковий

     Мелколістової зелений чай зазвичай досить дешевий, має слабо виражені ароматичні характеристики і посередній смак. Всі якісні зелені чаї - крупнолістовиє. У Китаї окремі раритетні сорти можуть оцінюватися до 400 доларів за фунт.

     Порошковий зелений чай (мат-ча) - японський чай для чайної церемонії. Плитковий зелений чай - поширений в Тибеті і Непалі. Плитковий чай зазвичай використовується в специфічних рецептах супового типу - чай ​​зварений у молоці, з борошном і маслом.