Інформація
Пошук

Кава Санто Домінго

Історія

 

Домініканська Республіка - держава в східній частині острова Еспаньола. Острів знаходиться в Карибському морі і входить до складу архіпелагу Великих Антильських островів. Домініканська Республіка розділяє острів Еспаньола з Гаїті, займаючи східну частину острова.

Кавові дерева були завезені французькими колоністами на західну частину острова в провінцію Дондон імовірно в 1726-1735 роках.В іспанській частині острова Еспаньола, де зараз розташована Домініканська республіка, за деякими джерелами, кава з'явилася в 1735 році на пагорбах провінції Бахоруко.

Паростки кавових дерев були привезені з острова Мартініка, де кава була вперше посаджений у новому світлі. Подібність кави з різних островів Карибського моря пояснюється частково тим, що велика частина кавових дерев походять від тих же дерев на острові Мартініка. Подібність смаку також визначається схожими кліматичними умовами.

 

Особливість домініканського кави

 

За смаком Домініканський кави дуже близький до кави з інших Карибських островів: Ямайки, Куби, Гаїті та Пуерто Ріко. Усім цим сортам характерна збалансованість з легкою кислинкою.

Багатий смак кави забезпечують ідеальні кліматичні умови Домінікани, а також родюча вулканічний грунт, збагачена мінералами.Каву вирощують на великій висоті, де коливання денної і нічної температур досить різання, що є одним із сприятливих факторів для правильного дозрівання зерен.

Збір урожаю кави починається в серпні або вересні на більш низьких висотах у південній половині країни, і триває до травня або червня на великих висотах на півночі. Велике розмаїття висот і кліматичних зон дозволяє збирати домініканський кави майже цілий рік.

 

Виробництво

 

У Домініканській Республіці шість основних районів, де вирощується кава: Barahona, Cibao, Cibao Altiura, Cordillera Central, Neyba і Valdesia. З цих Barahona, мабуть, найвідоміший район, і кава звідти цінується вище за інших. 

Весь домініканський кави збирається вручну і за методом первинної обробки митий, а потім висушений на сонці. У Домінікані налічується 40,000 - 50,000 виробників і велика частина з них - дрібні фермери, які вирощують каву на ділянках трохи більше двох гектар. Фермери самі проводять первинну обробку плодів - миють, вимочують зерна, звільняють їх від м'якоті, сушать на сонці. Після цього кава вирушає вже у великі сортувальні станції, де він сортується і готується на експорт або для внутрішнього ринку.

 

Домініканська арабіка

 

Є два основних сорти домініканського кави "арабіка": Tipica і Caturra. Tipica - традиційний, старий сорт більш високоякісної кави з відносно більш низькими врожаями. Tipica росте на високих, веретеноподібних деревах (приблизно 3 м заввишки), які часто страждають від ураганів. Caturra - більш новий сорт, який дає більш високі врожаї, але має менші за розміром боби і якість його нижче. Дерева Caturra менше і більш густі, ніж Tipica і менш сприйнятливі до ураганів. Caturra може вирощуватися окремими посадками, без тіні, що дозволяє більш легку його обробку. Є також Catuai - покращений сорт кави, виведений зовсім недавно, це - помісь Caturra і Borboun.

З 2000 року приблизно 75% виробників кави вирощують тільки дерева Tipica, і приблизно 64% ​​земельної площі зайнято цією культурою. Сорт Caturra вирощує приблизно 5% виробників кави і їм зайнято 8% земельної площі. Змішані посадки Caturra і Tipica використовують 16% виробників і вони займають 27% земельної площі.

 

Внутрішній ринок і експорт

 

У Домініканської Республіки високе споживання кави на душу населення - понад 3 кг на рік. 2-3 мільйони туристів, які відвідують країну щорічно, також пояснюють частина цього внутрішнього споживання. Ці туристи п'ють, купують і забирають каву додому.

У 1990-их роках внутрішнє споживання становило в середньому 50-75% загального обсягу виробництва, але через різке зниження експорту, внутрішнє споживання після 2000-го становить більше 80% загального обсягу.

Домініканська Республіка - незначний гравець на міжнародному ринку кави, з часткою приблизно 0.5-1% загальносвітового експорту.  Середньорічний експорт в останні сім років становить 105,000 центнерів. Домініканський кави переважно експортується в Північну Америку і менше в Європу. Північноамериканський ринок отримує приблизно 60% експорту кави. Частка європейських країн (Італія, Німеччина, Іспанія, Голландія) країни становить 35% експорту. Італія - основний споживач домініканського кави в Європі (дві третини європейського експорту). На азіатські країни припадає приблизно 4% експорту, але останнім часом Японія збільшує імпорт домініканського кави. Цікавий факт - домініканські експортери недавно збільшили свої продажі в інші Карибські країни - Пуерто-Ріко і на Ямайку.

Перейти до каталогу кави Санто Домінго.