Інформація
Пошук

Зовнішній вигляд, колір, смак і аромат чаю

Зовнішній вигляд, колір, смак і аромат чаю

 

Зовнішній вид чаю

Як ви пам'ятаєте, церемонія починається зі знайомства з чаєм. І перші емоції, які виникають учасником гунфу-ча, пов'язані з зовнішнім виглядом сухої заварки. Якщо людина бере участь в церемонії вперше, то він, найчастіше, неабияк дивується – химерно згорнуті китайські чаї не можуть не захоплювати. Досвідченого ж учасника церемоній при спогляданні сухої заварки, як правило, відвідує тиха і спокійна радість – він зустрічає чай, як старого друга, пізнаючи його і передчуваючи задоволення, що приносить спілкування з ним.

Наступний «візуальний контакт» з чаєм відбувається, як правило, в кінці церемонії, коли розгорнулися чайне листя витягують з чайника. І знову новачок і майстер відчувають різні почуття. Новачка дивує, що ті «чаїнки», що він розглядав на самому початку чаювання – це справжні чайні флеш – два листочки і нирка. І тепер він може бачити їх цілком, дивуючись, наскільки майстерно вони були згорнуті. Досвідченому ж майстру вид розгорнулися чайного листя доставляє спокійне задоволення передбачуваного дива, в якому йому пощастило взяти участь.


Колір напою

Початковий колір напою визначається, звичайно, сортом чаю. Улуни, незважаючи на те, що всі вони є чаями полуферментированными, радують учасників церемонії цілою гамою жовто-коричнево-зелено-янтраных відтінків, передати словами просто неможливо. Я (Д. Ш.) чітко пам'ятаю потрясіння, яке я випробував, перший раз побачивши колір Дун Діна – Улуна з Морозного піку. Настільки насиченою, яскравою, провокаційною, радісною (але при цьому дуже природною і жодного разу не кислотної) жовтизни я просто не міг очікувати від чаю. Але статичний колір напою – це не єдине задоволення. Колір чаю постійно змінюється залежно від освітлення, від посуду, з якої п'ється чай і від купи інших причин. Навіть будучи налитим в різні чашки пари – в вансябэй і чабэй – один і той же чай виглядає невловимо по-різному.
Колір чаю змінюється від заварки до заварці, але самі класні зміни відбуваються всередині питної чашечки. По-перше, колір напою змінюється від країв до середини чашки. Змінюється градієнтної. По-друге, він змінюється при розгляданні чашечки і піднесенні її до рота. По-третє, він змінюється в процесі випивання, тому що в чашечці чаю стає все менше. Але при будь-якому розкладі цей колір залишається виключно чистим і глибоким. І дуже світлим.

Смак і аромат напою

Це, звичайно, цвях церемонії. Вірніше, не стільки смак і аромат, скільки їх синхронне зміна. Справа в тому, що з чистим смаком та ароматом хорошого улунскій чаю може вийти порядна казус. Для того, щоб оцінити їх по повній програмі, потрібна хороша тренування. Тобто, просто кажучи, таких чаїв потрібно неабияк попити, а це умова не завжди і не всім вдається дотримати. А ось перейнятися гармонією змінюються смаку і аромату може кожен.

Отже. Спочатку приходить аромат – при знайомстві з сухим чаєм він має виражені «палені» нотки – а все інше залежить від сорту. При другому знайомстві з обмитим чаєм – ці палені нотки раптом свежеют і чай набуває настільки сильний і незвичний трав'яний аромат, що до нього навіть не підібрати правильних епітетів. Вірніше – епітети та асоціації вже залежать не тільки від сорту чаю, але і від людини. Не забувайте, що при знайомствах з сухим і обмитим чаєм робиться два вдихи – і аромати першого і другого вдихів теж різняться – і цю різницю потрібно спробувати вловити.